Welcome To The Nerd Side

WipEout Omega Collection Review

Need for speed

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email
Share on linkedin

Είκοσι δύο χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του WipEout στο Playstation 1 και πέντε χρόνια μετά την τελευταία του εμφάνιση στο Ps Vita, η δημοφιλής σειρά παιχνιδιών επιστρέφει, συγκεντρωμένη όλη σε μία συλλογή για το Playstation 4. Το όνομα αυτής: WipEout Omega Collection. H προσθήκη του ελληνικού «Omega» στο όνομα της συλλογής δεν είναι τυχαία. Το ωμέγα είναι το τελευταίο γράμμα της ελληνικής αλφάβητου και με αυτόν τον τρόπο οι δημιουργοί του παιχνιδιού Psygnosis και The Designers Republic  ρίχνουν την αυλαία στην επιτυχημένη σειρά.

Για τους πιο νέους, που δεν είναι εξοικειωμένοι με το WipEout, πρόκειται για ένα φουτουριστικό anti-gravity racing παιχνίδι. Τα αεροσκάφη που αψηφούν την βαρύτητα καλούνται να αγωνιστούν σε πίστες τύπου formula one, με φόντο τεράστια maneki-nekos, neon χρωματισμούς και ουρανοξύστες. Στην διαδρομή θα συναντήσεις κοφτερές στροφές, απότομες κάθετες κλίσεις και πολύ στενά σημεία. Όλα αυτά με την συνοδεία ηλεκτρονικής μουσικής.

Στο θα συναντήσουμε τα WipEout HD, WipEout HD Fury και το WipEout 2048. Πρόκειται για τρία ολοκληρωμένα παιχνίδια. Μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνονται ίδια και χωρίς κάποια ουσιαστική διαφορά, όμως το κάθε παιχνίδι έχει την δική του προσωπικότητα και μία διαφορετική πινελιά. Το WipEout 2048, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί leveling system για να ξεκλειδώσεις νέα σκάφη και, αφού ολοκληρώσεις τα πρώτα δεκαπέντε events, τότε σου δίνει την δυνατότητα να ξεκλειδώσεις τα event του 2049 και του 2050. Αντίθετα, στο HD και το HD Fury κερδίζεις μετάλλια και πόντους για να συνεχίσεις την πρόοδο του παιχνιδιού.

Τα καλοσχεδιασμένα σκάφη του WipEout Omega Collection είναι χωρισμένα σε ομάδες. Οι πιο παλιοί ίσως τις θυμούνται. Στο WipEout 2048 θα συναντήσουμε τις Feisar, Qirex, Piranha, AG Systems και την Auricom Systems. Στα άλλα δύο παιχνίδια θα προστεθούν οι Triakis, Goteki 45, EGX Tech., Assegai Dev., Mirage, Harimau, Icaros και η νεοεισερχόμενη Tigron. Κάθε ομάδα αποτελείται από σκάφη που θα ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς. Το σύστημα των ομάδων πάντα μου άρεσε στο WipEout, γιατί έδινε ένα πιο «οπαδικό» χρώμα στις κόντρες μεταξύ αντιπάλων.

Τα σκάφη είναι εξοπλισμένα με ένα πλούσιο οπλοστάσιο, το οποίο χωρίζεται σε επιθετικά και αμυντικά όπλα. Στα επιθετικά όπλα θα συναντήσουμε πυραύλους  τηλεκατευθυνόμενους και μη, plasma, πολυβόλα και το quake. Στα αμυντικά τα leech beam, βόμβες και νάρκες. Η αλήθεια είναι ότι βρήκα πιο ακριβή τον χειρισμό των όπλων στο 2048 από ότι στα άλλα δύο. Το παιχνίδι βέβαια εξελίσσεται σε αρκετά γρήγορους ρυθμούς και μπορεί απλά να μου φάνηκε.

Τα mode που θα συναντήσεις στο παιχνίδι είναι τα κλασσικά mode κάθε racing τίτλου που σέβεται τον εαυτό του, όπως Time Trials, Speed Laps, Single Race, Eliminator. Αυτά που ξεχωρίζουν σε σχέση με τα υπόλοιπα racing είναι το Detonator(WipEout HD), Zone και Zone Battle (WipEout HD). Σκοπός του Detonator είναι να επιβιώσεις δεκατέσσερις γύρους ή stages, όπως το αποκαλεί το παιχνίδι, αποφεύγοντας ή πυροβολώντας νάρκες και βόμβες που θα εμφανίζονται κατά την διάρκεια της διαδρομής. Στο Zone Mode που πρώτη φορά εμφανίστηκε στο WipEout Fusion, το παιχνίδι μας δίνει την δυνατότητα επιλογής σκαφών ειδικά για το mode αυτό (zone ship). Σκοπός του Zone Mode είναι να καταφέρεις να κάνεις όσο το δυνατόν πιο πολλούς γύρους, χωρίς να κάνεις ζημιά στο σκάφος σου, ενώ παράλληλα η ταχύτητα του αυξάνεται σταδιακά. Αν έχεις αρκετή υπομονή και δεν έχεις διαλύσει το χειριστήριο, μετά από… εξήντα πέντε γύρους θα αποκτήσεις και Trophy. Προσωπικά μέχρι τριάντα γύρους έκανα και μου φάνηκε άθλος.

Εδώ αξίζει να αναφέρουμε την δυσκολία του παιχνιδιού. Το WipEout είναι αρκετά δύσκολο για τον μέσο παίκτη. Στην αρχή μπορεί να φανεί αρκετά βατό, αλλά στην πορεία του το παιχνίδι αρχίζει να φαίνεται ακατόρθωτο. Έχει τρία επίπεδα δυσκολίας, αλλά ακόμα και το novice θα το βρει κάποιος αρκετά challenging. Βέβαια, δεν είναι η δυσκολία που θα σε κάνει να παρατήσεις το παιχνίδι. Είναι η δυσκολία που θα σε πεισμώσει να συνεχίσεις ξανά και ξανά μέχρι να φτάσεις τον στόχο σου. Αυτή την εντύπωση μου έδωσαν και αρκετοί φίλοι μου που παίξαμε μαζί το παιχνίδι και ενώ βλέπανε ότι χάνανε ή έβγαιναν τελευταίοι μου έλεγαν «Έλα, βάλε άλλο ένα…». Αυτός είναι τελικά ο σκοπός του παιχνιδιού.

Αν τώρα απλά θέλεις να περάσεις καλά ή να πάρεις μια γεύση από το WipEout, εκτός από τα κύρια campaign υπάρχει η επιλογή του Racebox. Στο Racebox σου δίνεται η δυνατότητα «φτιάξεις» έναν δικό σου αγώνα, επιλέγεις game mode, speed class, αν θες να συμπεριλαμβάνονται όπλα και δυσκολία. Εδώ υπάρχει και η επιλογή του local multiplayer σε split screen, κάτι που επίσης έχει εκλείψει από τα σύγχρονα παιχνίδια. Εκτός του local, υπάρχει και το online multiplayer για μέχρι οκτώ παίχτες.

Σχεδιαστικά το παιχνίδι είναι χάρμα οφθαλμών. Μου είναι δύσκολο να φανταστώ ότι το παιχνίδι που έπαιξα είναι remaster. Είναι ένα ολοκαίνουργιο παιχνίδι σχεδιαστικά. Ίσως και από τα πιο όμορφα που θα συναντήσει κάποιος στο Playstation 4. Στην Pro έκδοση της κονσόλας το παιχνίδι τρέχει σταθερά στα 60FPS σε dynamic 4Κ. Ακόμα και οι χρήστες των απλών Playstation 4 θα έχουν την ευκαιρία εκμεταλλευτούν την HDR λειτουργία της κονσόλας, εφόσον το υποστηρίζει και το monitor ή η τηλεόρασήσας. Πολύ καλή δουλειά έχουν κάνει επίσης και στην in game camera του παιχνιδιού, η οποία δεν είναι σταθερή, αλλά ακολουθεί τις κινήσεις του σκάφους, κάνοντας την εμπειρία πιο έντονη.

Αν για κάτι ξεχώριζε το WipEout ήταν πάντα η μουσική του. Στο παιχνίδι θα συναντήσεις από Swedish House Mafia, Chemical Brothers, μέχρι και Prodigy. Το «Invaders must die» των Prodigy, είναι και το τραγούδι που οι περισσότεροι άνω των τριάντα έχουμε συνδυάσει με το WipEout. Εξαιρετική δουλειά έχει γίνει όμως και στον ήχο των σκαφών, που θυμίζουν formula one. Συμβουλή: δυνάμωσε τα ηχεία σου ή τα ακουστικά σου!

Το WipEout Omega Collection δεν ήταν αυτό που περίμενα. Για την ακρίβεια είναι πολύ καλύτερο από ό,τι περίμενα. Προσωπικά ήταν ένα από τα παιχνίδια με τα οποία μεγάλωσα, γιατί έτυχε να μου αρέσει το εξώφυλλο και το αγόρασα. Όπως είχα αναφέρει και στο Preview του παιχνιδιού, η νέα συλλογή δημιουργεί μία μεγάλη αντίθεση. Σου προκαλεί νοσταλγία για ένα φουτουριστικό παιχνίδι. Πρόκειται για old school gaming που θα σε δυσκολέψει αρκετά και θα σε βάλει στην διαδικασία της απομνημόνευσης και της παραμικρής στροφής. Δεν υπάρχει ανταγωνιστής του WipEout (ναι, για σένα λέω FAST RMX). Είναι το καλύτερο στο είδος του και δεν πρέπει να λείπει από την συλλογή κανενός. Το ταξίδι με τα φουτουριστικά σκάφη αξίζει και με το παραπάνω!

Ο τίτλος είναι διαθέσιμος στo Playstation store.

WipEout Omega Collection Review

9

ΕΠΕΝΔΥΣΤΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ

9.0/10

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

  • Μεγάλο περιεχόμενο.
  • Γραφικά.
  • Soundtrack.
  • Κορυφαίο στην κατηγορία του.
  • Λειτουργία VR

ΜΑΣ ΧΑΛΑΣΕ

  • Δυσκολία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα

HUAWEI: Ξεπέρασαν τα 100 εκατομμύρια οι χρήστες του Harmony OS 2

Ενώ η HUAWEI, συνεχίζει διαρκώς να ανακοινώνει την έλευση ολοένα και περισσότερων συσκευών Smart Office, ο συνολικός αριθμός χρηστών που έχουν αναβαθμιστεί σε Harmony OS 2 ανέρχεται επισήμως στα 100 εκατομμύρια

Διαβάστε περισσότερα... »

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα:

Panagiotis Kefis

Χωρίς εκπλήξεις και φέτος οι τιμές λιανικής στην Ελλάδα

Panagiotis Kefis

Ενώ η HUAWEI, συνεχίζει διαρκώς να ανακοινώνει την έλευση ολοένα και περισσότερων συσκευών Smart Office, ο συνολικός αριθμός χρηστών που έχουν αναβαθμιστεί σε Harmony OS 2 ανέρχεται επισήμως στα 100 εκατομμύρια

Panagiotis Kefis

Την προϊοντική παρουσίαση της Apple έκλεισαν και φέτος οι πρωταγωνιστές, iPhone 13 Pro και iPhone 13 Pro Max, χωρίς “One more thing..”. …

Panagiotis Kefis

Η παρουσίαση της Apple είναι αδιαμφησβήτητα ένα από τα σημαντικότερα τεχνολογικά event της χρονιάς. Πριν από λίγα λεπτά μέσω μιας μαγνητοσκοπημένης παρουσίασης …

Panagiotis Kefis

Στο line up των Apple Watch προστέθηκε σήμερα το Apple Watch Series 7. Η παρουσίαση του νέου Apple Watch ξεκίνησε με την …

Panagiotis Kefis

Διαβάστε τα τελευταία μας Reviews:

Panagiotis Kefis

Το True Colors απογειώνει το franchise σε όλους τους τομείς

Panagiotis Kefis

Ο ορισμός του Fast Food

Panagiotis Bisarakis

Διαβάστε την άποψη μας για το πέμπτο παιχνίδι της σειράς Samurai Warriors

Panagiotis Bisarakis

Διαβάστε την άποψη μας για το The Falconeer

Panagiotis Kefis

«Mayday, mayday…» Η πιο σκληρή φράση που μπορεί να ακουστεί από έναν πιλότο ή και πιο αστεία για τους παλιότερους που έχουν …

Panagiotis Bisarakis

Διαβάστε την άποψη μας για την Remastered έκδοση του Legend of Mana