Pang Adventures Review

H τελευταία εκδοχή του Pang, δεν χρειάζεται κέρματα

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email
Share on linkedin

Ταξιδεύουμε 30 χρόνια πίσω στην δεκαετία του 1980. Τη δεκαετία που έκαναν ντεμπούτο οι μεγαλύτεροι αστέρες του gaming όπως ο Donkey Kong, o Pac-Man και ο διασημότερος υδραυλικός του κόσμου, ο Mario. Τα ‘80s κατά τη γνώμη μου ήταν η σημαντικότερη δεκαετία για το gaming, καθώς έθεσε τα θεμέλια για να φτάσουμε στην σημερινή εποχή. Βέβαια τότε το gaming  δεν ήταν mainstream όπως σήμερα που σε κάθε σπίτι υπάρχει υπολογιστής, κονσόλα και ένα σωρό άλλες έξυπνες συσκευές. Τότε για να παίξεις χρειαζόσουν ένα από τα δύο: αρκετά κέρματα στην τσέπη σου ή κάποιο φίλο που να έχει Atari, amiga ή, ακόμα καλύτερα, ένα Nintendo NES.

Με το πέρασμα του χρόνου τα περισσότερα από τα παιχνίδια «θάφτηκαν» και μόνο ελάχιστα κατάφεραν να εξελιχθούν σε μεγάλα franchises. Ένα από κρυφά διαμαντάκια της εποχής ήταν το Pang. Ένα vertical shooter από το Ιαπωνικό studio Mitchell Corporation που κατάφερε επάξια να αποκτήσει την δική του γωνιά στις λέσχες με τα arcade. Πριν φτάσουμε στο σήμερα, το Pang επανακυκλοφόρησε σε αρκετές εκδόσεις και πολλοί τίτλοι προσπάθησαν να το μιμηθούν χωρίς την ίδια επιτυχία.

Η πιο πρόσφατη εκδοχή του παιχνιδιού κυκλοφόρησε το 2016 από το studio Dotemu και ονομάζεται Pang Adventures. Η εταιρεία εκμεταλλεύτηκε την πετυχημένη συνταγή του παιχνιδιού και, δίνοντάς του ένα καλό φρεσκάρισμα στον οπτικό και ηχητικό τομέα, το μετέφερε με επιτυχία στις σημερινές κονσόλες.

Το παιχνίδι είναι ιδιαίτερα απλό, αλλά άκρως εθιστικό. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να σκάσουμε όλες τις φούσκες που πέφτουν από τον ουρανό εντός διαθέσιμου χρόνου. Κάθε φούσκα που σκάμε διαιρείται σε δύο μικρότερες φούσκες και ούτω καθεξής, με αποτέλεσμα να έχεις μια οθόνη γεμάτη φούσκες-μπελάδες και ένα χρονόμετρο να σε πιέζει ακόμα περισσότερο. Το βασικό όπλο του χαρακτήρα είναι ένα καμάκι (harpoon) που εκτοξεύεται κάθετα, ενώ ανάλογα το level το οπλοστάσιο εμπλουτίζεται με όπλα όπως διπλό καμάκι, πολυβόλο, φλογοβόλο, λέιζερ, αστεράκια νίντζα κ.α. Πέρα από το βασικό σκοπό του παιχνιδιού, το κάθε level συνοδεύεται και από στόχους σε score που καλούμαστε να ξεπεράσουμε. Παράλληλα με τα όπλα ιδιαίτερη βοήθεια προσφέρουν και διάφορα ζωάκια (καβούρια και πτηνά) που κάνουν την εμφάνιση τους και μας βοηθάνε με τις φούσκες.

Το βασικό στόρυ «Tour Mode» του παιχνιδιού έχει να κάνει με επίθεση εξωγήινων στη γη και φυσικά δουλειά μας είναι να την αποτρέψουμε. Για να το πετύχουμε ταξιδεύουμε αεροπορικώς πάνω στον παγκόσμιο χάρτη (και εκτός) σε έξι περιοχές (Bora Bora, Death Valley, Scotland, Arctic, Hong Kong, Asteroid). Κάθε level χωρίζετε σε «ημέρες» προσφέροντας 15 επίπεδα σε κάθε περιοχή. Σε αντίθεση με την arcade εκδοχή του παιχνιδιού, εδώ έχουμε άπειρες ζωές και την επιλογή του instant restart, εάν τα βρούμε σκούρα. Το instant restart είναι πραγματικά αστραπιαίο με αποτέλεσμα να μη χάνεις τον ρυθμό σου από κάποιο αργό loading. Όταν ολοκληρώνουμε την κάθε περιοχή, συναντάμε ένα boss. Σε γενικές γραμμές όλα τα bosses είναι παρόμοια με εξαίρεση το τελευταίο. Το βασικό στόρυ θα σας απασχολήσει περίπου 3-5 ώρες, ανάλογα με τα skills σας, και θα σας ξεκλειδώσει Score Mode.

Στο Score Mode μπορείς να ξαναπαίξεις το παιχνίδι όπως παλιά, έχοντας μόνο τρεις ζωέςδιαθέσιμες για να καταφέρεις να βγάλεις όσο το δυνατόν περισσότερες πίστες εις πέρας. Στις αρχικές επιλογές μας δίνεται και η δυνατότητα να πρωταγωνιστήσουμε στα leaderboards με το Panic Mode. Εκεί καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε στις φούσκες που έρχονται σε κύματα από ψηλά ενώ παράλληλα προσπαθούμε να προστατέψουμε διάφορα αντικείμενα από την σύγκρουση με τις φούσκες. Το Panic Mode φτάνει τα 99 level και έχουμε περιορισμένο αριθμό ζωών. Το παιχνίδι προσφέρει local co-op μέχρι δύο παίκτες στο Nintendo Switch, όπου και το δοκιμάσαμε, ενώ προσφέρει online co-op στο PS4, στο Xbox One και τα PC. Η απουσία online co-op στο Switch είναι ίσως το πιο αρνητικό στοιχείο του παιχνιδιού.

Ο τεχνικός τομέας του παιχνιδιού είναι απλός, χωρίς να ενοχλεί ιδιαίτερα. Εδώ οι δημιουργοί ήθελαν να κρατήσουν όλα τα βασικά χαρακτηριστικά του παιχνιδιού, χωρίς να πειραματιστούν. Τα loading times είναι μηδαμινά, ενώ το soundtrack του παιχνιδιού και τα ηχητικά εφέ είναι βασικά, όπως στα περισσότερα παιχνίδια Arcade/Puzzle, με εξαίρεση την μουσική επένδυση στα boss fights που γίνεται πιο έντονη.

Συνοψίζοντας, το Pang Adventures είναι μια ευχάριστη προσθήκη στη συλλογή μου, και το συστήνω ανεπιφύλακτα στους λάτρεις των arcade παιχνιδιών. Το gameplay του παιχνιδιού διατηρεί όλα τα εθιστικά στοιχεία του παρελθόντος με τα επιπλέον mode και το τοπικό co-op να του προσθέτουν αρκετές ώρες. Η τιμή του δεν ξεπερνάει τα 10€, ενώ είναι αρκετές φορές σε προσφορά στη μισή τιμή. To μελανό του σημείο είναι η απουσία on-line co-op στο Nintendo Switch, το οποίο θα μπορούσε να είχε διορθωθεί με κάποιο update, καθώς το παιχνίδι διανύει το δεύτερο χρόνο ζωής στην υβριδική κονσόλα της Nintendo.

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την Dotemu για τις ανάγκες του Review.

Pang Adventures Review

7.5

ΕΠΕΝΔΥΣΤΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ

7.5/10

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

  • Local co-op
  • Τιμή.
  • Πληθος επιπέδων.
  • Το Score Mode αυξάνει την δυσκολία για αυτούς που αναζητάνε old school καταστάσεις...

ΜΑΣ ΧΑΛΑΣΕ

  • Απουσία online co-op στην έκδοση του Switch

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα:

Panagiotis Kefis

Το Call of Duty Vanguard έχει μπει στην τελική ευθεία για την κυκλοφορία του στις 5 Νοεμβρίου με την Activision να θέλει …

Panagiotis Kefis

Τρεις επιπλέον VR τίτλοι για τους συνδρομητές

Panagiotis Kefis

Έρχεται στις στις 26 Οκτωβρίου

Panagiotis Kefis

Η Apple αναμένεται να παρουσιάσει τα νέα MacBook Pro 14’’ και 16’’ με το νέο M1X chip

Panagiotis Kefis

Μια φρέσκια προσθήκη για το Battlefield

Panagiotis Kefis

Διαβάστε τα τελευταία μας Reviews:

Panagiotis Kefis

Ένα τρελο τρελο θηριοτροφείο

Panagiotis Kefis
Panagiotis Kefis

Το True Colors απογειώνει το franchise σε όλους τους τομείς

Panagiotis Kefis

Ο ορισμός του Fast Food

Panagiotis Bisarakis

Διαβάστε την άποψη μας για το πέμπτο παιχνίδι της σειράς Samurai Warriors

Panagiotis Bisarakis

Διαβάστε την άποψη μας για το The Falconeer