Ninja Gaiden: Master Collection Review

Ο θείος μου ο νίντζα ξαναχτυπά!!!

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email
Share on linkedin

Τα τελευταία χρόνια αυτό που παρατηρείται είναι τα παιχνίδια έχουν αποκτήσει τις ιδιότητες του κρασιού. Όσο πιο παλιό, τόσο το πιο καλό. Αυτός είναι ίσως και ο λόγος όπου τα remaster, remake ακόμα και reimagine έχουν ενσωματωθεί ως έννοιες στις καθημερινές συζητήσεις των gamers. Ανάλογα από ποια σκοπιά θα δει κανείς αυτήν την τακτική των εταιρειών υπάρχουν πολλά θετικά και αρνητικά, εγώ όμως προτιμώ να κρατάω θετική στάση, καθώς είμαι υπέρ της ποικιλίας.

Άλλη μία τέτοια περίπτωση είναι η επανακυκλοφορία των τελευταίων τριών Ninja Gaiden από την Koei Tecmo, σε μία ενιαία συλλογή με την ονομασία Ninja Gaiden: Master Collection. Η συλλογή περιλαμβάνει τα Ninja Gaiden Σ(2004), Ninja Gaiden Σ2(2009) και Ninja Gaiden 3: Razor’s Edge(2012). Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσθήκη του «Σ» αφορά τις επανακυκλοφορημένες εκδόσεις των δύο πρώτων παιχνιδιών στο Playstation 3 και PS Vita όπου εκτός από το φρεσκάρισμα των γραφικών είχαν και επιπλέον περιεχόμενο. Η συλλογή περιέχει επιπλέον των «Σ» εκδόσεων την πλειοψηφία των DLCs, ψηφιακό artbook και τα soundtrack των παιχνιδιών.

Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με το franchise του Ninja Gaiden αυτό που πρέπει να γνωρίζεται, πέρα από το προφανές (ότι θα περιέχει ninjas), είναι ότι το Ninja Gaiden είναι ένα από τα παλαιότερα hack and slash παιχνίδια και ίσως μαζί με το πιο φαντασμαγορικό Devil May Cry η βάση για το συγκεκριμένο είδος παιχνιδιών.

Η ιστορία και των τριών παιχνιδιών περιστρέφεται γύρω από τον κεντρικό ήρωα  τον Ryu Hayabusa. Στο πρώτο Ninja Gaiden το χωριό του πρωταγωνιστή, με το ευφάνταστο όνομα «Hayabusa Village» δέχεται επίθεση από τον δαίμονα-samurai Doku, ο οποίος καταφέρνει και κλέβει το Dark Dragon Blade από την Hayabusa Kureha. Το σπαθί «κουβαλάει» δυνάμεις που στα κατάλληλα χέρια μπορούν να επιφέρουν το χάος στην φανταστική αυτοκρατορία του Vigoor όπου και διαδραματίζονται όλα. Σκοπός του ήρωα είναι να επαναφέρει το θρυλικό όπλο.

Οι κλοπές συνεχίζονται και στο Ninja Gaiden Σ2, αφού όπως φαίνεται οι ιδέες για ένα την αρχή ενός καλού σεναρίου στερεύουν και όσο περνάει ο καιρός η σειρά τείνει να χαλαρώνει. Στο δεύτερο παιχνίδι κλέβουν ένα οικογενειακό κειμήλιο από την οικογένεια του πρωταγωνιστή. Ο Ryu Hayabusa θα χρειαστεί να πολεμήσει και να αποδείξει την αξία του ως Ninja απέναντι στους Greater Fiends μία φυλή υπερφυσικών δαιμόνων που αποτελούνται από κακές θεότητες και τέρατα, ενώ θα χρειαστεί να κυνηγήσει τον Genshin ο οποίος ευθύνεται για την κλοπή του κειμηλίου.

Στο Ninja Gaiden 3: Razor’s Edge η πλοκή ξεκινά όταν ο Ryu καλείται από την Japanese Self-Defense Force να αντιμετωπίσει μια τρομοκρατική ομάδα με επικεφαλής τον αλχημιστή, τον Regent of the Mask, ο οποίος ζήτησε προσωπικά να έρθει ο Ryu. Όταν συναντήθηκαν με τον αλχημιστή στην κατοικία του πρωθυπουργού στο Λονδίνο, ο αλχημιστής καταράστηκε το δεξί χέρι του Ryu με το Grip of Murder που ευδοκιμεί σε όλες τις ζωές που έχει πάρει ο Ryu, αναγκάζοντας το Dragon Sword να απορροφηθεί στο χέρι του Ryu. Ο Ryu έχει επτά ημέρες διορία να σπάσει την κατάρα και  να αποτρέψει την καταστροφή του κόσμου.

Τεχνικά και τα τρία παιχνίδια υπόσχονται framerate στα 60FPS και 4K αναλύσεις για τις κονσόλες νέας γενιάς, ενώ οι αναλύσεις σύμφωνα με την εταιρεία πέφτουν στα 1080p και στα 720p στις κονσόλες προηγούμενης γενιάς και το Nintendo Switch αντίστοιχα. Το παιχνίδι το δοκίμασα στο Xbox Series S και συγκριτικά με τα αντίστοιχα παιχνίδια που είχαν κυκλοφορήσει παλαιότερα, το φρεσκάρισμα εντοπίζεται περισσότερο στην ανάλυση των χαρακτήρων παρά στο περιβάλλον των levels, το οποίο φαίνεται αδούλευτο. Το framerate είναι κολλημένο στα 60 με αποτέλεσμα ο γρήγορος ρυθμός της μάχης να φαίνεται πιο smooth και πιο εντυπωσιακός, σε αντίθεση με την ανάλυση, που ειδικά σε μεγάλη οθόνη δεν εντυπωσιάζει το 2021.

Παρόλο που οπτικά δεν θα ρίξει σαγόνια, το σύστημα μάχης και το gameplay έρχεται να ανταμείψει τους hardcore παίκτες του είδους. Τα τρία παιχνίδια προσφέρουν τρεις διαφορετικές εμπειρίες πάνω σε αυτόν τον τομέα. Για όσους «επισκέπτονται» πρώτη φορά το franchise εννοείται πως πρέπει να ασχοληθείτε και με τα τρία. Για τους παλιότερους η ύπαρξη του τρίτου παιχνιδιού είναι περιττή και γνωρίζω από τώρα ότι δεν ασχοληθούν καθόλου. Το Ninja Gaiden Σ είναι το δυσκολότερο εκ των τριών, αλλά και αυτό που σε ανταμείβει περισσότερο ως παίκτη. Η ακρίβεια και ο στρατηγικός τρόπος προσέγγισης στην μάχη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, ενώ στην ποικιλία των όπλων προστίθεται το διπλό κατάνα. Παρά την δυσκολία του και τις άπειρες φορές που ξαναέπαιξα τις πίστες, δεν ένιωσα αδικημένος στους θανάτους. Αυτό που θεωρώ άδικο ήταν τα respawn των εχθρών από τα σημεία που είχα ξαναπεράσει.

Στο Σ2 τα πράγματα είναι σαφώς πιο εύκολα και πιο εύπεπτα, αλλά με αρκετές αλλαγές στον πυρήνα του παιχνιδιού. Η ΑΙ του παιχνιδιού έχει βελτιωθεί ριζικά σε σχέση με την Xbox 360 έκδοση του τίτλου ενώ αλλαγές υπάρχουν στα πυρομαχικά, στα όπλα και στα bosses. Το δεύτερο κεφάλαιο είναι το πιο ισορροπημένο  της σειράς και αυτό που θα απολαύσουν οι νέο εισερχόμενοι στο franchise. Με εξαίρεση το Razor’s Edge τα προηγούμενα δύο κεφάλαια του Ninja Gaiden είχαν λάβει και τότε διθυραμβικές κριτικές. Δυστυχώς η Team Ninja θέλοντας να κάνει το παιχνίδι περισσότερο mainstream και προσιτό σε όλους έπεσε στην παγίδα να χαμηλώσει την δυσκολία, να βάλει το σενάριο σε δεύτερη μοίρα και να συμπεριφερθεί στο παιχνίδι επιπόλαια. Αυτό που με ξένισε ιδιαίτερα ήταν η αφαίρεση των online mode. Τα Team Missions και τα clan battles δεν ήταν ότι πιο πετυχημένο έχουμε δει σε multiplayer, δεδομένου όμως ότι η κυκλοφορία αφορά ολοκληρωμένη συλλογή μαζί DLCs θεώρω λάθος τακτική να μην συμπεριλάβουν τα online modes.

Συνοψίζοντας το Ninja Gaiden: Master Collection πιστεύω ότι απευθύνεται σε δύο κατηγορίες παικτών. Τους hardcore fan και σε αυτούς που συναντάνε το franchise για πρώτη φορά. Η συλλογή στην τιμή των 40€ θα προσφέρει παραπάνω από 50 ώρες εθιστικού παιχνιδιού σαν πρώτο «πέρασμα» ενώ η επιλογή να παίξετε το παιχνίδι σε μεγαλύτερη δυσκολία είναι δύσκολη-απολαυστική σε επίπεδο μαζοχισμού. Τα 60FPS παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επανακυκλοφορία της συλλογής, δυστυχώς η ανάλυση και το συνολικό οπτικό αποτέλεσμα φαίνεται ότι δεν έχει δουλευτεί όπως θα άξιζε σε ένα τόσο βαρύ όνομα όπως το Ninja Gaiden.

Το Ninja Gaiden: Master Collection κυκλοφορεί από τις 10 Ιουνίου στα Xbox One, Xbox Series S|X, PlayStation 4, Playstation 5, Nintendo Switch και τα PC, στην τιμή των €40,00

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την CD Media για τις ανάγκες του Review.

Ninja Gaiden: Master Collection Review

7

ΕΠΕΝΔΥΣΤΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ

7.0/10

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

  • Μεγάλο περιεχόμενο σε σχέση με την τιμή.
  • Ποικιλία όπλων και χαρακτήρων.
  • Απολαυστικό gameplay.
  • Framerate.
  • Συλλογή που δεν πρέπει να λείπει από την βιβλιοθήκη σου.

ΜΑΣ ΧΑΛΑΣΕ

  • Απουσία online multiplayer.
  • Η ανάλυση στo περιβάλλον παραμένει χαμηλή και χάνει σε μεγάλες οθόνες.
  • Ninja Gaiden 3: Razor’s Edge!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Πρόσφατα

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα:

Panagiotis Kefis

H Nintendo στο χθεσινό Direct  έδωσε στα φώτα της δημοσιότητας νέα gameplay πλάνα από το Splatoon 3. Συγκεκριμένα παρουσίασε το Salmon Run …

Panagiotis Kefis

Παράλληλα τρέχει προσφορά με έκπτωση 50%

Panagiotis Kefis

Τι εκπλήξεις μας ετοιμάζει η Nintendo για σήμερα

Panagiotis Kefis

To GTA V κυκλοφορεί στην τρίτη κατά σειρά γενιά

Panagiotis Kefis

H περιδίνηση στην οποία βρίσκεται το Facebook εδώ και περίπου δύο χρόνια συνεχίζεται. Μετά τις διαφόρων ειδών δικαστικές περιπέτειες και σκάνδαλα που ταλανίζουν την …

Panagiotis Kefis

Επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) δημιούργησαν ένα νέο υλικό, που είναι πιο ισχυρό από τον χάλυβα (ατσάλι), αλλά ελαφρύ σαν …

Διαβάστε τα τελευταία μας Reviews:

Panagiotis Kefis

Μία από τις καλύτερες co-op εμπειρίες

Panagiotis Kefis

Μπορεί ο συνδυασμός καλών παιχνιδιών να πετύχει;

Panagiotis Kefis

Η διασκεδαστική σειρά επιστρέφει

Panagiotis Bisarakis

Συναρπαστικά extreme sports με μία δόση cringe

Panagiotis Kefis

To Guardians of the Galaxy είναι η έκπληξη του 2021

Panagiotis Kefis

Αυτό το Zombie Apocalypse ξεκίνησε από ένα μπεργκεράδικο!!