NBA 2K22 Review

O Βασιλιάς στον Θρόνο του

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email
Share on linkedin

Ανεξάρτητα εάν σου αρέσουν τα σπορ, ένα είναι σίγουρο εάν ασχολείσαι με τα βίντεο παιχνίδια: Κάθε χρόνο, μα κάθε χρόνο, θα προσθέσεις στην συλλογή σου ένα ποδοσφαιράκι, ένα μπασκετάκι και ένα ραλάκι… Έτσι τα λέγαμε από μικροί, έτσι συνεχίζουμε να τα λέμε και σήμερα. Σήμερα θα μιλήσουμε για το «μπασκετάκι» και συγκεκριμένα για το NBA 2K22, που όχι μόνο έχει κερδίσει τις καρδιές μας αλλά και αρκετό χώρο στα ράφια μας και έχει προκαλέσει το σταμάτημα της κυκλοφορίας του NBA Live εδώ και δύο χρόνια. Εν συντομία το NBA 2K είναι ίσως και το μόνο παιχνίδι που ισοπέδωσε  τον ανταγωνισμό προκαλώντας διακοπή της κυκλοφορίας  του. Αυτό και μόνο σημαίνει ότι παρά τα αρνητικά του, το παιχνίδι αυτό κάτι κάνει πολύ καλά…

Αρχικά θα μιλήσουμε για το πιο ξενέρωτο πράγμα του παιχνιδιού, το MyCareer. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος αναλαμβάνουμε το ρόλο ενός νέου που ονειρεύεται να παίξει στο NBA και αμφιταλαντεύεται εάν πρέπει να δηλώσει συμμετοχή στα drafts ή να ακολουθήσει άλλους δρόμους για την καριέρα του. Το μελό ξεκινάει από νωρίς ενώ το -δράμα έρχεται όταν θα πρέπει να ξεψαχνίσουμε την πόλη του παιχνιδιού, με την κορυφαία ονομασία «The City»!!!!. Η πόλη έχει μεγαλώσει αρκετά, ενώ έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο mall. Δεν θα κρίνω αρνητικά την τοποθέτηση προϊόντων, αυτό το αντιλαμβάνομαι και το σέβομαι. Αυτό που θα κρίνω αρνητικά είναι το ελεεινά αργό progress του παίκτη που σε ωθεί να αγοράσεις VC με πραγματικά χρήματα, ώστε να επιταχύνεις το progress του χαρακτήρα.

Το αργό progress δεν μεταφράζεται σε αρκετές ώρες διασκεδαστικού παιχνιδιού αφού ο παίκτης ξεκινάει με βαθμολογία στο 60 και καταλήγει να είναι ο πιο αδύναμος κρίκος του παιχνιδιού και αυτό συνεχίζεται σε πολλούς αγώνες κατά την διάρκεια της «καριέρας». Τόσο που τελικά μία τέτοια καριέρα δεν έχει κανένα νόημα εάν στους πρώτους 15-20 αγώνες καταλήγεις να είσαι του κλότσου και του μπάτσου. Με λίγα λόγια το MyCareer θα απασχολήσει μόνο τους παίκτες που πραγματικά δεν έχουν κάτι άλλο να παίξουν και έχουν περίσσευμα χρόνου ή χρήματος να επενδύσουν στο συγκεκριμένο mode.

Πάμε όμως στα καλά του τίτλου. Προσωπικά έχω βιώσει όλες τις αλλαγές του τίτλου τα τελευταία 10 χρόνια και αυτό που έχω να πω είναι ότι παρόλο που οι αλλαγές κάθε χρόνο είναι στα σημεία και όλοι παραπονιούνται ότι είναι ελάχιστες η 2K έχει καταφέρει να χτίσει σταδιακά τον καλύτερο βιντεοπαιχνίδι μπάσκετ χωρίς κανέναν ανταγωνισμό. Το gameplay και φέτος είναι υποδειγματικό. Οι βελτιώσεις είναι επιφανειακές αλλά για αυτούς που ασχολούνται με τον τίτλο κάθε χρόνο ουσιαστικές. Αρχικά το σύστημα σουτ είναι αρκετά πιο ευδιάκριτο με αποτέλεσμα να είναι και πιο εύχρηστο. Ο μηχανισμός προσφέρει μεγαλύτερη ακρίβεια και τιμωρία στα ανοιχτά σουτ. Οι καλοί σουτέρ (βλ. Curry, Thompson, Harris κλπ) όταν βρεθούν μόνοι τους πριν την γραμμή των τριών πόντων θα τιμωρήσουν τον αντίπαλο, όπως ακριβώς και σε ένα πραγματικό αγώνα NBA.

Τι γίνεται όμως όταν οι παίκτες είναι μαρκαρισμένοι; Εδώ το παιχνίδι έχει γίνει αρκετά πιο ρεαλιστικό και μπορείς να αμυνθείς, χωρίς φάουλ, ακόμα και στους πολύ δυνατούς παίκτες (βλ. Lebron, Giannis, Durant κλπ). Το παιχνίδι προσφέρει στον παίκτη που θα παίξει σωστή άμυνα το αίσθημα της δικαιοσύνης, ενώ η ΑΙ βοηθάει αρκετά στο στήσιμο των παικτών στο παρκέ τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση. Λάθη κατά την διάρκεια του gameplay θα συμβούν, δεν είναι όμως ασυγχώρητα. Εάν για παράδειγμα έχεις επιλέξει man to man σύστημα στην άμυνα και κατά-λάθος έχεις «τραβήξει» έναν λάθος παίκτη από το μαρκάρισμα του, δεν είναι απίθανο ο αντίπαλος σου να περάσει ανενόχλητος με όλη την άμυνα θεατή στο κάρφωμά του.

Άλλη μία σοβαρή και ευπρόσδεκτη κατά τη γνώμη μου αλλαγή είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζεται η κούραση του παίκτη. Στον φετινό τίτλο δεν μπορείς απλά να οργώνεις το γήπεδο, τριπλάροντας και στο τέλος να ευστοχήσεις στο καλάθι. Αυτό θα αναγκάσει αρκετούς να παίξουν πιο ομαδικά ενώ προσγειώνει το παιχνίδι πιο κοντά στην πραγματικότητα. Το timing παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στα ley up όσο και στα καρφώματα, ενώ για πρώτη φορά το alley oop χρειάζεται και δεύτερο πάτημα πλήκτρου για τον παίκτη που πάει να ολοκληρώσει την φάση, αυξάνοντας την «ένταση» που νιώθει ο παίκτης. Έτσι το alley oop αφαιρείται από τα σιγουράκια στις επιλογές των παικτών.

Οπτικά το παιχνίδι κρατάει τον πήχη ψηλά και θέτει τα ανώτατα όρια όπως κάθε χρόνο στο πως πρέπει να είναι οπτικά ένα αθλητικό παιχνίδι. Ο σχεδιασμός των παικτών είναι παραπάνω από αληθοφανής, ενώ σε κάθε replay δεν σταματάς να σχολιάζεις για το πόσο πιστά με την πραγματικότητα είναι τα πρόσωπα. Οι εκφράσεις των παικτών δεν έχουν βελτιωθεί συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια όντας το μόνο σημείο που του παιχνιδιού που καταλαβαίνεις ότι είναι παιχνίδι και όχι πραγματικότητα. Η περιγραφή του παιχνιδιού έχει αρκετές βελτιώσεις σε σχέση με πέρυσι ενώ για πρώτη φορά θα ακούσουμε από το γήπεδο τους πραγματικούς εκφωνητές των ομάδων για να προλογίζουν την είσοδο των παικτών πριν την έναρξη του αγώνα. Τα εφέ από τους οπαδούς ανεβάζουν τον παλμό του παιχνιδιού όπως κάθε χρόνο ενώ τα «μπαλέτα» στα time out γίνονται εφιαλτικά επαναλήψιμα. H playlist παρόλο που προσφέρει αρκετά κομμάτια από γνωστούς καλλιτέχνες φέτος δεν κατάφερε με κάποιο κομμάτι να με ανεβάσει λίγο παραπάνω ακούγοντάς τη στα ακουστικά, χωρίς να σημαίνει ότι είναι κακή.

Συνοψίζοντας, το NBA 2K22 είναι αδιαμφισβήτητα και φέτος ο βασιλιάς των σπορ, σκοτώνοντας όπως φαίνεται τον ανταγωνισμό του που για τρίτη συνεχή χρονιά δεν μπήκε καν στον κόπο να κυκλοφορήσει νέο τίτλο. Το story mode είναι βαρετό και το open world σουλάτσο δεν χωράει σε παιχνίδι του είδους και πρέπει να αφαιρεθεί άμεσα. Τα δυνατά του σημεία ήταν είναι και θα είναι το gameplay και η πλούσια αναπαράσταση ενός σχεδόν ρεαλιστικού αγώνα μπάσκετ. Εάν είστε hardcore fan του είδους σίγουρα το έχετε αγοράσει, εάν όχι δεν υπάρχει δεύτερη σκέψη: το NBA 2K22 είναι ο βασιλιάς των σπορ για φέτος!

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την CD Media για τις ανάγκες του Review.

NBA 2K22

8.5

ΕΠΕΝΔΥΣΤΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ

8.5/10

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

  • Υποδειγματικό και ρεαλιστικό gameplay.
  • Αληθοφανή μοντέλα παικτών.
  • Καλύτερος μηχανισμός σουτ σε σχέση με πέρυσι.
  • Το fatigue/κούραση παίκτη έγινε πιο ρεαλιστικό.

ΜΑΣ ΧΑΛΑΣΕ

  • To χειρότερο MyCareer της σειράς
  • Ώθηση σε microtransactions.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Πρόσφατα

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα:

Panagiotis Kefis

H Nintendo στο χθεσινό Direct  έδωσε στα φώτα της δημοσιότητας νέα gameplay πλάνα από το Splatoon 3. Συγκεκριμένα παρουσίασε το Salmon Run …

Panagiotis Kefis

Παράλληλα τρέχει προσφορά με έκπτωση 50%

Panagiotis Kefis

Τι εκπλήξεις μας ετοιμάζει η Nintendo για σήμερα

Panagiotis Kefis

To GTA V κυκλοφορεί στην τρίτη κατά σειρά γενιά

Panagiotis Kefis

H περιδίνηση στην οποία βρίσκεται το Facebook εδώ και περίπου δύο χρόνια συνεχίζεται. Μετά τις διαφόρων ειδών δικαστικές περιπέτειες και σκάνδαλα που ταλανίζουν την …

Panagiotis Kefis

Επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) δημιούργησαν ένα νέο υλικό, που είναι πιο ισχυρό από τον χάλυβα (ατσάλι), αλλά ελαφρύ σαν …

Διαβάστε τα τελευταία μας Reviews:

Panagiotis Kefis

Μία από τις καλύτερες co-op εμπειρίες

Panagiotis Kefis

Μπορεί ο συνδυασμός καλών παιχνιδιών να πετύχει;

Panagiotis Kefis

Η διασκεδαστική σειρά επιστρέφει

Panagiotis Bisarakis

Συναρπαστικά extreme sports με μία δόση cringe

Panagiotis Kefis

To Guardians of the Galaxy είναι η έκπληξη του 2021

Panagiotis Kefis

Αυτό το Zombie Apocalypse ξεκίνησε από ένα μπεργκεράδικο!!