Η Allianz προειδοποιεί για αυξανόμενο αριθμό επιθέσεων hackers στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού

Οι εταιρείες της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού που παραδίδουν βασικά αγαθά για την οικονομία και την κοινωνία, είναι από τους πιο ευάλωτους στόχους ,σύμφωνα με τη βιομηχανική ασφαλιστική εταιρεία AGCS, θυγατρικής της Allianz, γράφει η γερμανική Handelsblatt.

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email
Share on linkedin

«Οι επιθέσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού είναι η επόμενη μεγάλη τάση», εκτιμά ο διευθυντής της AGCS, Γενς Κρίκχαν, σε ανάλυσή του στην Cyber Report. Προσθέτει ότι στόχος επίθεσης θα είναι κατ` αρχήν οι πάροχοι υπηρεσιών πληροφορικής ,τα συστήματα των οποίων είναι δικτυωμένα με μεγάλο αριθμό υπολογιστών σε εταιρείες πελατών. Με αυτόν τον τρόπο, οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο θα μπορούσαν να εγκαταστήσουν γρήγορα λογισμικό εκβιασμού σε μεγάλο αριθμό υπολογιστών από διαφορετικές εταιρείες, γράφουν οι ειδικοί της AGCS στην “Cyber ​​Report”

Τέτοιες επιθέσεις έχουν ήδη συμβεί αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες, αλλά οι ειδικοί της AGCS εκφράζουν φόβους ότι θα αυξηθούν περισσότερο.

Η πιο συνήθης μορφή είναι η μέθοδος ransomware –η αποστολή σε υπηρεσίες και εταιρείες emails με κακόβουλο λογισμικό ,που “κλειδώνει” την οθόνη ή κρυπτογραφεί τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στο δίσκο. Στη συνέχεια, εμφανίζει μια απαίτηση καταβολής λύτρων με αναλυτικές λεπτομέρειες πληρωμής.

Τον περασμένο Μάιο, για παράδειγμα , hackers παρέλυσαν τα συστήματα της αμερικανικής  εταιρείας προμήθειας καυσίμων Colonial Pipeline, γεγονός που οδήγησε σε προσωρινό περιορισμό της παροχής βενζίνης στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ.

Τόσο η ζημιά όσο και τα απαιτούμενα ποσά γίνονται ολοένα και μεγαλύτερα. Πριν από πέντε χρόνια, οι εκβιαστές ζητούσαν 5.000, 6.000, 7.000 ευρώ ,για  διαδικτυακές υποθέσεις εκβιασμού» λέει ο Κρίκχαν. Το 2020 υπήρχαν ήδη αξιώσεις ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων. «Βλέπουμε να αυξάνονται στα 50 εκατομμύρια δολάρια οι εκβιαστικές απαιτήσεις αυτές τις μέρες», προσθέτει.

Σύμφωνα με το AGCS, η εγκληματική έκρηξη τροφοδοτείται από το γεγονός ότι ομάδες hackers ενεργούν τώρα ως πάροχοι υπηρεσιών. 

Δεν είναι μάλιστα τα ποσά που ζητούν οι εκβιαστές πολύ υψηλότερα, αλλά και η προσπάθεια αποκατάστασης των αποκλεισμένων συστημάτων γίνεται πιο ακριβή και χρονοβόρα , σύμφωνα με το Cyber ​​Report. 

Η AGCS επικαλείται ανάλυση που δείχνει ότι το μέσο συνολικό κόστος ανάκτησης και διακοπής λειτουργίας για ένα αποκλεισμένο σύστημα υπερδιπλασιάστηκε το προηγούμενο έτος -από 761.000 δολάρια το 2020 σε 1,85 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της AGCS, πολλές κυβερνοεπιθέσεις θα μπορούσαν να αποφευχθούν ή να περιοριστεί η ζημιά. “Το 80% της ζημιάς οφείλεται σε απλά λάθη”, λέει ο διευθυντής της AGCS Μίκαελ Ντάουμ. Αναφέρει ως παράδειγμα τη λειτουργία διακομιστών με ξεπερασμένα λειτουργικά συστήματα και αντίστοιχα κενά ασφαλείας. “Οι εταιρείες όχι μόνο πρέπει να επικεντρωθούν στην πρόληψη, χρειάζονται επίσης “ψηφιακά συστήματα συναγερμού” για να μπορέσουν να αναγνωρίσουν και να σταματήσουν μια επίθεση hacker μόλις ξεκινήσει”, τονίζει ο διευθυντής της AGCS.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Πρόσφατα

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα:

Panagiotis Kefis

H Nintendo στο χθεσινό Direct  έδωσε στα φώτα της δημοσιότητας νέα gameplay πλάνα από το Splatoon 3. Συγκεκριμένα παρουσίασε το Salmon Run …

Panagiotis Kefis

Παράλληλα τρέχει προσφορά με έκπτωση 50%

Panagiotis Kefis

Τι εκπλήξεις μας ετοιμάζει η Nintendo για σήμερα

Panagiotis Kefis

To GTA V κυκλοφορεί στην τρίτη κατά σειρά γενιά

Panagiotis Kefis

H περιδίνηση στην οποία βρίσκεται το Facebook εδώ και περίπου δύο χρόνια συνεχίζεται. Μετά τις διαφόρων ειδών δικαστικές περιπέτειες και σκάνδαλα που ταλανίζουν την …

Panagiotis Kefis

Επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) δημιούργησαν ένα νέο υλικό, που είναι πιο ισχυρό από τον χάλυβα (ατσάλι), αλλά ελαφρύ σαν …

Διαβάστε τα τελευταία μας Reviews:

Panagiotis Kefis

Μία από τις καλύτερες co-op εμπειρίες

Panagiotis Kefis

Μπορεί ο συνδυασμός καλών παιχνιδιών να πετύχει;

Panagiotis Kefis

Η διασκεδαστική σειρά επιστρέφει

Panagiotis Bisarakis

Συναρπαστικά extreme sports με μία δόση cringe

Panagiotis Kefis

To Guardians of the Galaxy είναι η έκπληξη του 2021

Panagiotis Kefis

Αυτό το Zombie Apocalypse ξεκίνησε από ένα μπεργκεράδικο!!