Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email
Share on linkedin

26 χρόνια μετά από το βροντερό «Freeeedom..» που φώναξε ο  Mel Gibson στο τέλος του Braveheart (1995) έφτασε η στιγμή να βάλουμε τα κιλτ μας, να φορέσουμε τις πανοπλίες μας και να ριχτούμε σε μία τρελή-τρελή μάχη σώμα με σώμα στο μεσαίωνα. Εκείνη την εποχή που ο μέσος όρος ζωής του ανθρώπου μετά βίας ξεπέρναγε τα 35, αφού ακόμα και ένα σφράγισμα μπορούσε να σε οδηγήσει στον θάνατο! Για συτό οι περισσότεροι προτιμούσαν να γραφτεί το όνομά τους στην ιστορία με έναν ένδοξο θάνατο, παρά να πάνε από την κουφάλα! Όλος αυτός ο πρόλογος καταλήγει στην τελευταία κυκλοφορία της Torn Banner και συγκεκριμένα το Chivalry 2.

Στο δεύτερο μέρος του Chivalry έχουμε να κάνουμε με τον πόλεμο μεταξύ των Mason Order και των Agatha Knights ή όπως τους απεικονίζει το παιχνίδι οι κόκκινοι και οι μπλε αντίστοιχα. To Chivalry 2 διαδραματίζεται χρονικά είκοσι χρόνια μετά το πρώτο και μετά την νικητήρια επικράτηση των Mason Order. Οι Agatha Knights, υπό την ηγεσία του νεαρού βασιλιά Argon του Β΄, διψάνε για εκδίκηση και κάπου εδώ αρχίζει ξανά η σφαγή μεταξύ τους.

Παρά το βαθύ lore του παιχνιδιού, η Torn Banner αποφάσισε να αφαιρέσει από τον τίτλο το campaign και να ασχοληθεί μόνο με το multiplayer. Επικεντρώθηκε μάλιστα τόσο πολύ σε αυτό, όπου εάν εξαιρέσουμε ένα εισαγωγικό βίντεο και κάποιους μικρούς μονόλογους που ανεβάζουν το ηθικό, πριν από κάθε match, δεν γίνεται καμία αναφορά στην ιστορία και δεν υπάρχει καμία εξέλιξη. Όσοι παίκτες θέλουν να μάθουν περισσότερα, το παιχνίδι έχει ειδικό μενού όπου αναφέρει λεπτομερώς το lore, ενώ πληροφορίες υπάρχουν και στο site και σε πολλά βίντεο όπως το παρακάτω.

Παρόλο που η εταιρεία έχει επικεντρωθεί στην μάχη οι επιλογές των mode είναι λίγες και λιτές. Το παιχνίδι προσφέρει τρεις επιλογές. Τις μάχες μεταξύ 45 και 60 ατόμων και το free for all. Η επιλογή μεταξύ 45 και 60 φαίνεται και είναι περιττή. Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που θα ήθελε να επιλέξει αυτό με τους 45, γιατί, πρώτον, σιγά την διαφορά(!!) και, δεύτερον, δεν έχουν καμία άλλη διαφορά πέρα από τον αριθμό παικτών. Σε αυτές τις μάχες οι παίκτες χωρίζονται σε ομάδες (Mason-Agatha) και είτε θα ριχτούν στην μάχη για ένα παραδοσιακό team deathmatch, είτε θα πρέπει να φέρουν εις πέρας συγκεκριμένα objectives εντός του επιτρεπτού χρόνου. Στα objective based matches, οι δύο ομάδες χωρίζονται σε αμυνόμενους και επιτιθέμενους και εκεί το gameplay γίνεται ενδιαφέρον και εθιστικό, παρόλο που δεν πρωτοτυπεί. Τα objectives ποικίλουν ανάλογα με τον χάρτη. Από την κατάληψη και το κάψιμο χωριών, μέχρι και το σπρώξιμο πολιορκητικών κριών ή την προστασία του κάποιου σημαντικού προσώπου.

Το free for all είναι ακριβώς όπως το αναφέρει και ο τίτλος. Όλοι εναντίων όλων ή ο σώζων εαυτόν σωθήτω! Η κλίμακα των χαρτών είναι μικρότερη, αλλά η μάχη συνεχίζει να είναι χαοτική και ανελέητη. Η ελληνική μετάφραση του Chivalry είναι ο «ιπποτισμός», έννοια που απουσιάζει, ειδικά στο free for all. Αυτό που θα αντιμετωπίσει κάποιος με το που κάνει spawn είναι ορδές πολεμιστών να τρέχουν κατά πάνω του, με σκοπό να σε τεμαχίσουν. Αισθητικά το mode θυμίζει τις αρένες που με τους μονομάχους που έχουμε δει στις ταινίες, ενώ παρόλο που είναι χαοτικό είναι αρκετά διασκεδαστικό. Τέλος είναι ιδανικό για να «φαρμάρεις» kills.

Οι πολεμιστές χωρίζονται σε τέσσερις κλάσεις: Archer, Vanguard, Footman και Knight, ενώ κάθε κλάση έχει τρεις επιπλέον υπό-κλάσεις που ξεκλειδώνονται ανάλογα με το level. Όλες οι κλάσεις έχουν τα θετικά και τα αρνητικά τους, ενώ τα στατιστικά τους είναι αρκετά ισορροπημένα. Κάθε κλάση έχει στην διάθεση της δύο όπλα (primary, secondary), ένα επιπλέον perk (είτε ιπτάμενα μαχαίρια, είτε κάποια φορητή παγίδα με καρφιά ανάλογα με το class) και μία επιπλέον δυνατότητα, ανάλογα με το sub-class. Οι δυνατότητες φορτίζουν με το πέρασμα του χρόνου και την απόδοση του παίκτη στη μάχη και αποτελούν μία ευχάριστη πινελιά. Μόλις φορτίσουν πλήρως, δίνουν την δυνατότητα στον παίκτη είτε να κάνει heal την ομάδα του με διάφορους τρόπους, είτε πιο επιθετικές ιδιότητες με throwables ακόμα και μία βάση με φωτιά για να πετάει φλεγόμενα βέλη ο τοξότης.

Το gameplay είναι απλό κατανοητό και παράλληλα αρκετά βαθύ. Το παιχνίδι απευθύνεται τόσο σε hardcore, όσο και σε casual παίκτες. Το αρχικό tutorial δείχνει όλες τις δυνατότητες που μπορεί να εκμεταλλευτεί ένας νεοεισερχόμενος στο Chivalry και από εκεί και μετά είναι θέμα χρόνου να τελειοποιήσει την τεχνική του. Μπορούμε επιλέξουμε να παίζουμε in game, εάν θα παίξουμε σε πρώτο είτε σε τρίτο πρόσωπο, ενώ η τελική εμπειρία που βιώνει κάποιος είναι ενός άρτια δομημένου hack and slash, όπου η ταχύτητα και το αντανακλαστικό παίζουν σημαντικό ρόλο. Βέβαια και ο παράγοντας τύχη παίζει τον ρόλο του αφού μπορείς να βρεθείς ξαφνικά αντιμέτωπος με πέντε ή και παραπάνω αντιπάλους. Οι χαρακτήρες έχουν stamina που όταν φτάνει προς το τέλος τα adaptive triggers του Playstation 5 αρχίζουν και «κλωτσάνε».

Οι επτά χάρτες του παιχνιδιού θα κρατήσουν το ενδιαφέρον των παικτών για αρκετές ώρες, αλλά είναι λίγοι. Αυτό αρχίζει φαίνεται καθώς όσο περνάει ο καιρός οι servers γεμίζουν με bots γιατί το παιχνίδι το παρατάνε εύκολα. Τεχνικά πέρα από μικρά bugs των πρώτων ημερών δεν συνάντησα κάποιο πρόβλημα, ενώ στο Playstation 5 το παιχνίδι τρέχει ομαλότατα σε 4K ανάλυση στα 60FPS χωρίς framedrops. Η αίσθηση που σου αφήνει το οπτικό αποτέλεσμα  είναι παραπάνω από ικανοποιητική. Παρόλο που τα γραφικά δεν ρίχνουν σαγόνια, αποτυπώνονται καθαρά και με φοβέρες λεπτομέρειες στον χώρο που θα τις παρατηρήσεις μετά από αρκετές ώρες παιχνιδιού. Η μουσική επένδυση του παιχνιδιού κάνει αισθητή την παρουσία της προς το τέλος κάθε match συνήθως με έναν επικό ύμνο αντίστοιχο της εποχής, ενώ θυμίζει αρκετά την μουσική που μπαίνει στο τέλος των match στα Battlefield παιχνίδια για να σου ανεβάσει το ηθικό. Τα ηχητικά εφέ είναι καθαρά και ανάμεσα στις μεταλλικές συγκρούσεις των σπαθιών και των ασπίδων θα ακουστούν και πολλές αστείες ατάκες, οι οποίες επαναλαμβάνονται αρκετά και χάνουν την αύρα τους γρήγορα.

Συνοψίζοντας το Chivalry 2 μεταφέρει πετυχημένα το χαοτικό και υπερβολικό gameplay του στους παίκτες. Δεν είναι απαραίτητο ότι να είσαι φαν του μεσαιωνικού … για να σε τραβήξει. Αντίθετα, η απουσία campaign πιο πολύ θα απωθήσει τους hardcore του είδους παρά θα τους προσελκύσει. Από την άλλη πιστεύω ότι απευθύνεται απόλυτα σε αυτούς που διψάνε για multiplayer παιχνίδια. Η προσθήκη DLC χαρτών κρίνεται επιτακτική, καθώς το περιεχόμενο των επτά χαρτών είναι λίγο.

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την Tripwire Interactive για τις ανάγκες του Review.

Chivalry 2

7.5

ΕΠΕΝΔΥΣΤΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ

7.5/10

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

  • Σύστημα μάχης.
  • Διασκεδαστικό χαοτικό άφθονο χιούμορ.
  • Εκπληκτικό art design 4Κ 60FPS ακατέβατα στις next gen κονσόλες.
  • Sound effects.

ΜΑΣ ΧΑΛΑΣΕ

  • Απουσία Campaign παρά το βαθύ lore.
  • Οι 7 χάρτες είναι λίγοι. Αρκετοί θα το βαρεθούν γρήγορα.
  • Minor bugs.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Πρόσφατα

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα:

Panagiotis Kefis

H Nintendo στο χθεσινό Direct  έδωσε στα φώτα της δημοσιότητας νέα gameplay πλάνα από το Splatoon 3. Συγκεκριμένα παρουσίασε το Salmon Run …

Panagiotis Kefis

Παράλληλα τρέχει προσφορά με έκπτωση 50%

Panagiotis Kefis

Τι εκπλήξεις μας ετοιμάζει η Nintendo για σήμερα

Panagiotis Kefis

To GTA V κυκλοφορεί στην τρίτη κατά σειρά γενιά

Panagiotis Kefis

H περιδίνηση στην οποία βρίσκεται το Facebook εδώ και περίπου δύο χρόνια συνεχίζεται. Μετά τις διαφόρων ειδών δικαστικές περιπέτειες και σκάνδαλα που ταλανίζουν την …

Panagiotis Kefis

Επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) δημιούργησαν ένα νέο υλικό, που είναι πιο ισχυρό από τον χάλυβα (ατσάλι), αλλά ελαφρύ σαν …

Διαβάστε τα τελευταία μας Reviews:

Panagiotis Kefis

Μία από τις καλύτερες co-op εμπειρίες

Panagiotis Kefis

Μπορεί ο συνδυασμός καλών παιχνιδιών να πετύχει;

Panagiotis Kefis

Η διασκεδαστική σειρά επιστρέφει

Panagiotis Bisarakis

Συναρπαστικά extreme sports με μία δόση cringe

Panagiotis Kefis

To Guardians of the Galaxy είναι η έκπληξη του 2021

Panagiotis Kefis

Αυτό το Zombie Apocalypse ξεκίνησε από ένα μπεργκεράδικο!!