Apple Watch: Πώς να κάνετε ηλεκτροκαρδιογράφημα

Αναλυτικά όλες οι πληροφορίες που χρειάζεστε σχετικά με την δημοφιλή λειτουργία του Apple Watch

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email
Share on linkedin

Το Apple Watch είναι ένα από τα δημοφιλέστερα προϊόντα που κυκλοφορούν στον τομέα των wearables. 

Από το λανσάρισμά του το 2015, το Apple Watch εξελίχθηκε σταθερά σε μια συσκευή που επικεντρώνεται κυρίως στην υγεία.  Ένα από τα πιο δημοφιλή χαρακτηριστικά του είναι είναι η ικανότητα λήψης ενός ηλεκτροκαρδιογραφήματος. Η Apple τόνισε μάλιστα πως είναι το πρώτο προϊόν ΗΚΔ που πωλείται απευθείας στον καταναλωτή. Βασίζεται στα ηλεκτρόδια του Digital Crown τα οποία σε συνδυασμό με το νέο ηλεκτρικό αισθητήρα καρδιακών παλμών, μπορούν να ανιχνεύσουν το ρυθμό της καρδιάς μέσα σε 30 δευτερόλεπτα Όλα τα δεδομένα θα αποθηκεύονται σε ένα PDF στην εφαρμογή Health και μπορείτε εύκολα να το μοιραστείτε με το γιατρό σας.

To συγκεκριμένο χαρακτηριστικό έγινε διαθέσιμο σε όλα τα Apple Watch από την σειρά 4 και μετά.  

Ακολουθεί αναλυτικός οδηγός σχετικά με την χρήση της εφαρμογής ΗΚΔ του Apple Watch:

Τι είναι το ΗΚΓ (ECG);

Το ηλεκτροκαρδιογράφημα (γνωστό επίσης και ως ΗΚΓ) είναι μια εξέταση η οποία καταγράφει τον χρονισμό και την ισχύ των ηλεκτρικών σημάτων που διαμορφώνουν τους καρδιακούς παλμούς. Ο ιατρός, εξετάζοντας ένα ΗΚΓ, μπορεί να αποκτήσει μια καλύτερη εικόνα του καρδιακού ρυθμού σας και να δει αν υπάρχουν ανωμαλίες.

Τρόπος χρήσης της εφαρμογής ΗΚΓ

Η εφαρμογή ΗΚΓ μπορεί να καταγράφει τους καρδιακούς παλμούς και τον καρδιακό ρυθμό σας μέσω του ηλεκτρικού αισθητήρα καρδιακής λειτουργίας στα μοντέλα Apple Watch Series 4, Series 5 ή Series 6*, καθώς και να ελέγχει τα δεδομένα που καταγράφηκαν, προκειμένου να εντοπίσει την ύπαρξη κολπικής μαρμαρυγής (κΜ), μιας μορφής ακανόνιστου καρδιακού ρυθμού.

Η εφαρμογή ΗΚΓ καταγράφει ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα το οποίο αναπαριστά τους ηλεκτρικούς καρδιακούς παλμούς που κάνουν την καρδιά σας να χτυπά. Η εφαρμογή ΗΚΓ ελέγχει αυτούς τους παλμούς, για να διαπιστώσει εάν οι άνω και κάτω κοιλότητες της καρδιάς σας λειτουργούν αρμονικά. Αν παρουσιάζουν αρρυθμίες, αυτό μπορεί να οφείλεται σε κολπική μαρμαρυγή.

Η εφαρμογή ΗΚΓ είναι διαθέσιμη προς το παρόν μόνο σε ορισμένες χώρες και περιοχές. Μάθετε σε ποιες περιοχές είναι διαθέσιμη η εφαρμογή ΗΚΓ.

*Η εφαρμογή ΗΚΓ δεν υποστηρίζεται στο Apple Watch SE.

Δείτε τι θα χρειαστείτε

Εγκατάσταση και διαμόρφωση της εφαρμογής ΗΚΓ

Η εφαρμογή ΗΚΓ  εγκαθίσταται κατά τη διαμόρφωση της εφαρμογής ΗΚΓ στην εφαρμογή Υγεία. Αν διαγράψατε την εφαρμογή ΗΚΓ, μπορείτε να την εγκαταστήσετε ξανά από το App Store στο Apple Watch αν έχετε ολοκληρώσει τη διαμόρφωση της εφαρμογής ΗΚΓ. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να διαμορφώσετε την εφαρμογή ΗΚΓ:

 1. Ανοίξτε την εφαρμογή Υγεία στο iPhone. 
 2. Ακολουθήστε τα βήματα που εμφανίζονται στην οθόνη. Αν δεν εμφανιστεί μια προτροπή για διαμόρφωση, πατήστε την καρτέλα «Περιήγηση» και κατόπιν μεταβείτε στις επιλογές Καρδιά > Ηλεκτροκαρδιογραφήματα (ΗΚΓ) > Διαμόρφωση της εφαρμογής «ΗΚΓ». 
 3. Αφού ολοκληρώσετε τη διαμόρφωση, ανοίξτε την εφαρμογή ΗΚΓ  για να κάνετε ένα ΗΚΓ.

Αν εξακολουθείτε να μην βλέπετε την εφαρμογή στο Apple Watch, μπορείτε να αναζητήσετε την εφαρμογή ΗΚΓ στο App Store στο Apple Watch και να πραγματοποιήσετε λήψη της.

Η εφαρμογή ΗΚΓ δεν είναι διαθέσιμη σε όλες τις χώρες ή τις περιοχές. Μάθετε σε ποιες περιοχές είναι διαθέσιμη η εφαρμογή ΗΚΓ.

Πραγματοποίηση ΗΚΓ

Μπορείτε να κάνετε ένα ΗΚΓ ανά πάσα στιγμή, όταν εκδηλώνετε συμπτώματα, όπως γρήγορο ή διακοπτόμενο καρδιακό παλμό, όταν ανησυχείτε για τη συνολική υγεία της καρδιάς σας ή όταν λάβετε μια γνωστοποίηση ακανόνιστου καρδιακού ρυθμού.

 1. Βεβαιωθείτε ότι το Apple Watch εφαρμόζει καλά και ότι είναι τοποθετημένο στον καρπό που επιλέξατε στην εφαρμογή Apple Watch. Για να το ελέγξετε, ανοίξτε την εφαρμογή Apple Watch, πατήστε την καρτέλα «Ρολόι μου» και στη συνέχεια μεταβείτε στις επιλογές Γενικά > Προσανατολισμός Watch.
 2. Ανοίξτε την εφαρμογή ΗΚΓ  στο Apple Watch.
 3. Ακουμπήστε τα χέρια σας σε ένα τραπέζι ή στα πόδια σας. 
 4. Κρατώντας το χέρι απέναντι από το ρολόι σας, τοποθετήστε το δάχτυλό σας στο Digital Crown. Δεν χρειάζεται να πατήσετε το Digital Crown κατά τη διάρκεια της συνεδρίας. 
 5. Περιμένετε. Η καταγραφή διαρκεί 30 δευτερόλεπτα. Στο τέλος της καταγραφής, θα λάβετε μια ταξινόμηση. Στη συνέχεια, μπορείτε να πατήσετε «Συμπτώματα» και να επιλέξετε τα συμπτώματα που εκδηλώνετε.
 6. Πατήστε «Αποθήκευση», για να σημειώσετε τυχόν συμπτώματα και στη συνέχεια πατήστε «Τέλος».

Ερμηνεία των αποτελεσμάτων

Μετά από μια επιτυχημένη μέτρηση, θα λάβετε ένα από τα ακόλουθα αποτελέσματα στην εφαρμογή ΗΚΓ. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, αν δεν αισθάνεστε καλά ή εκδηλώνετε οποιαδήποτε συμπτώματα, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον ιατρό σας.  

Φλεβοκομβικός ρυθμός

Το αποτέλεσμα φλεβοκομβικού ρυθμού σημαίνει ότι η καρδιά χτυπά με ομοιόμορφο τρόπο, με ταχύτητα από 50 έως 100 παλμούς το λεπτό (ΠΑΛ). Αυτό συμβαίνει όταν η άνω και η κάτω κοιλότητα της καρδιάς χτυπούν συγχρονισμένα. Το αποτέλεσμα φλεβοκομβικού ρυθμού αφορά μόνο τη συγκεκριμένη καταγραφή και δεν σημαίνει ότι οι καρδιακοί σας παλμοί είναι πάντα σταθεροί. Επιπλέον, δεν σημαίνει ότι είστε υγιής. Αν δεν νιώθετε καλά ή αν εκδηλώσετε οποιαδήποτε συμπτώματα, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον ιατρό σας.  

Κολπική μαρμαρυγή

Το αποτέλεσμα που υποδεικνύει κολπική μαρμαρυγή σημαίνει ότι η καρδιά χτυπά ακανόνιστα με ρυθμό από 50 έως 120 ΠΑΛ. Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή μορφή σοβαρής αρρυθμίας ή ακανόνιστου καρδιακού ρυθμού. Αν λάβετε μια ταξινόμηση κολπικής μαρμαρυγής χωρίς να σας έχει γίνει σχετική διάγνωση, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον ιατρό σας.

Χαμηλός ή υψηλός καρδιακός παλμός

Ο καρδιακός παλμός κάτω από 50 ΠΑΛ ή πάνω από 120 ΠΑΛ επηρεάζει την ικανότητα της εφαρμογής ΗΚΓ να ελέγξει αν υπάρχει κολπική μαρμαρυγή και η καταγραφή δεν θεωρείται καταληκτική.  

Μη καταληκτικό αποτέλεσμα

Το μη καταληκτικό αποτέλεσμα σημαίνει ότι η καταγραφή δεν μπορεί να ταξινομηθεί. Αυτό μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους, όπως επειδή δεν ακουμπάτε τα χέρια σας στο τραπέζι κατά τη διάρκεια μιας καταγραφής ή δεν έχετε σφίξει αρκετά το λουράκι του Apple Watch. Μάθετε πώς να λάβετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Αν συνεχίζετε να λαμβάνετε μη καταληκτικό αποτέλεσμα

Αν συνεχίζετε να λαμβάνετε μη καταληκτικό αποτέλεσμα, ακόμα και αφού δοκιμάσετε τα παραπάνω βήματα, αυτό θα μπορούσε να οφείλεται σε μία από τις ακόλουθες καταστάσεις:

 • Οι καρδιακοί παλμοί σας κυμαίνονται μεταξύ 100 και 120 ΠΑΛ.
 • Έχετε βηματοδότη ή εμφυτεύσιμο καρδιομετατροπέα-απινιδωτή (ICD).
 • Η καταγραφή ενδέχεται να παρουσιάζει ενδείξεις άλλων αρρυθμιών ή καρδιακών παθήσεων τις οποίες η εφαρμογή δεν είναι σχεδιασμένη να αναγνωρίζει.
 • Συγκεκριμένες συνθήκες φυσιολογίας σε ένα μικρό ποσοστό χρηστών ενδέχεται να παρεμποδίζουν την παραγωγή επαρκούς σήματος για τη δημιουργία μιας καλής καταγραφής. 

Αν χρειάζεστε βοήθεια, επικοινωνήστε με την Υποστήριξη της Apple.

Προβολή και κοινή χρήση πληροφοριών υγείας

Η κυματομορφή ΗΚΓ, οι συσχετιζόμενες ταξινομήσεις και τυχόν συμπτώματα που επισημαίνονται θα αποθηκεύονται στην εφαρμογή Υγεία στο iPhone. Μπορείτε επίσης να κοινοποιήσετε αυτές τις πληροφορίες μέσω PDF στον ιατρό σας.

 1. Ανοίξτε την εφαρμογή Υγεία.
 2. Πατήστε την καρτέλα «Περιήγηση» και κατόπιν πατήστε Καρδιά > Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ).
 3. Πατήστε το γράφημα για το αποτέλεσμα ΗΚΓ που θέλετε. 
 4. Πατήστε «Εξαγάγετε ένα PDF για τον ιατρό σας». 
 5. Πατήστε το κουμπί «Κοινή χρήση»  για να εκτυπώσετε ή να κάνετε κοινή χρήση του PDF.

Εξασφάλιση των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων

 1. Ακουμπήστε τα χέρια σας στο τραπέζι ή στα πόδια σας την ώρα της καταγραφής. Προσπαθήστε να χαλαρώσετε και να μην κινείστε πολύ.
 2. Βεβαιωθείτε ότι το Apple Watch δεν είναι πολύ χαλαρό στον καρπό σας. Το λουράκι πρέπει να εφαρμόζει καλά και η πίσω όψη του Apple Watch πρέπει να ακουμπά στον καρπό σας. 
 3. Βεβαιωθείτε ότι ο καρπός και το Apple Watch είναι καθαρά και στεγνά. 
 4. Βεβαιωθείτε ότι το Apple Watch είναι τοποθετημένο στον καρπό που επιλέξατε στην εφαρμογή Apple Watch. Για να το ελέγξετε, ανοίξτε την εφαρμογή Apple Watch, πατήστε την καρτέλα «Ρολόι μου» και στη συνέχεια μεταβείτε στις επιλογές Γενικά > Προσανατολισμός Watch.
 5. Απομακρυνθείτε από οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή είναι συνδεδεμένη σε πρίζα, για να αποφύγετε τις ηλεκτρικές παρεμβολές.

Ένα μικρό ποσοστό ατόμων ενδέχεται να εμφανίζει συγκεκριμένες συνθήκες φυσιολογίας οι οποίες εμποδίζουν την παραγωγή επαρκούς σήματος για τη δημιουργία μιας καλής καταγραφής – για παράδειγμα, η θέση της καρδιάς στο στήθος μπορεί να αλλάξει τα επίπεδα ηλεκτρικών σημάτων, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει την ικανότητα της εφαρμογής ΗΚΓ να πραγματοποιήσει μια μέτρηση.

Δεν θα πρέπει να υπάρχει η παραμικρή ποσότητα υγρών κατά την επαφή, προκειμένου να λειτουργήσει σωστά η εφαρμογή ΗΚΓ. Η χρήση της εφαρμογής ΗΚΓ μπορεί να επηρεαστεί αν το Apple Watch ή/και το δέρμα δεν είναι τελείως στεγνά. Βεβαιωθείτε ότι ο καρπός και τα χέρια σας είναι τελείως στεγνά προτού επιχειρήσετε να πραγματοποιήσετε μια μέτρηση. Για να διασφαλίσετε την καλύτερη δυνατή μέτρηση μετά από κολύμβηση, μπάνιο, έντονη εφίδρωση ή πλύσιμο των χεριών, καθαρίστε και στεγνώστε το Apple Watch. Ίσως χρειαστεί έως και μία ώρα, για να στεγνώσει τελείως το Apple Watch.

Τι πρέπει να γνωρίζετε

 • Η εφαρμογή ΗΚΓ δεν μπορεί να ανιχνεύσει μια καρδιακή προσβολή. Αν αισθανθείτε ποτέ πόνο στο στήθος, πίεση, σφίξιμο στο στήθος ή οτιδήποτε πιστεύετε ότι υποδεικνύει καρδιακή προσβολή, καλέστε αμέσως τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.  
 • Η εφαρμογή ΗΚΓ δεν μπορεί να ανιχνεύσει θρόμβους αίματος ή εγκεφαλικό.
 • Η εφαρμογή ΗΚΓ δεν μπορεί να ανιχνεύσει άλλες καρδιακές παθήσεις. Σε αυτές περιλαμβάνονται η υψηλή αρτηριακή πίεση, η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, η υψηλή χοληστερόλη ή άλλες μορφές αρρυθμίας.  
 • Αν δεν αισθάνεστε καλά ή αν εκδηλώνετε οποιαδήποτε συμπτώματα, απευθυνθείτε στον ιατρό σας ή ζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα.  

Τρόπος λειτουργίας της εφαρμογής ΗΚΓ

Η εφαρμογή ΗΚΓ στα μοντέλα Apple Watch Series 4, Series 5 ή Series 6 παράγει ένα ΗΚΓ το οποίο είναι παρόμοιο με ένα ΗΚΓ μονής απαγωγής (ή απαγωγής I). Σε ένα ιατρείο συνήθως πραγματοποιείται ΗΚΓ 12 απαγωγών. Το ΗΚΓ 12 απαγωγών καταγράφει τα ηλεκτρικά σήματα από διαφορετικές γωνίες στην καρδιά για την παραγωγή δώδεκα διαφορετικών κυματομορφών. Η εφαρμογή ΗΚΓ στο Apple Watch μετρά μια κυματομορφή παρόμοια με μία από αυτές τις δώδεκα κυματομορφές. Ένα ΗΚΓ μονής απαγωγής είναι σε θέση να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τους καρδιακούς παλμούς και τον καρδιακό ρυθμό, ενώ δίνει τη δυνατότητα ταξινόμησης της κολπικής μαρμαρυγής. Ωστόσο, το ΗΚΓ μονής απαγωγής δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, για να εντοπίσει ορισμένες άλλες παθήσεις, όπως καρδιακές προσβολές. Τα ΗΚΓ μονής απαγωγής συχνά ζητούνται από ιατρούς για χρήση από άτομα στο σπίτι ή στο νοσοκομείο, προκειμένου να διαμορφωθεί μια καλύτερη εικόνα των υποκείμενων παλμών και του ρυθμού της καρδιάς. Ωστόσο, η εφαρμογή ΗΚΓ στα μοντέλα Apple Watch Series 4, Series 5, ή Series 6 σάς δίνει τη δυνατότητα να παράγετε ένα ΗΚΓ παρόμοιο με ένα ΗΚΓ μονής απαγωγής χωρίς ιατρική συνταγή.

Σε μελέτες που συνέκριναν την εφαρμογή ΗΚΓ στο Apple Watch με ένα τυπικό ΗΚΓ 12 απαγωγών το οποίο πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα, υπήρχε συμφωνία μεταξύ της ταξινόμησης του καρδιακού ρυθμού ως φλεβοκομβικού ή ως κολπικής μαρμαρυγής βάσει της εφαρμογής ΗΚΓ και του τυπικού ΗΚΓ 12 απαγωγών.

Η ικανότητα της εφαρμογής ΗΚΓ να ταξινομεί με ακρίβεια μια καταγραφή ΗΚΓ ως κολπική μαρμαρυγή και φλεβοκομβικό ρυθμό ελέγχθηκε στο πλαίσιο κλινικής μελέτης στην οποία συμμετείχαν περίπου 600 ασθενείς και κατέδειξε ειδικότητα 99,6% σε ό,τι αφορά την ταξινόμηση του φλεβοκομβικού ρυθμού και ευαισθησία 98,3% σε ό,τι αφορά την ταξινόμηση της κολπικής μαρμαρυγής για τα αποτελέσματα που ήταν εφικτό να ταξινομηθούν.

Τα αποτελέσματα κλινικής αξιολόγησης αντανακλούν τη χρήση σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον. Κατά τη χρήση της εφαρμογής ΗΚΓ στην καθημερινή πράξη ενδέχεται να προκύψει μεγαλύτερος αριθμός καταγραφών οι οποίες δεν θεωρούνται καταληκτικές ούτε παρέχουν δυνατότητα ταξινόμησης.

Άλλα wearables με αισθητήρα ηλεκτροκαρδιογραφήματος:

 • Fitbit Sense
 • Fitbit Versa
 • Fitbit Versa 2
 • Fitbit Versa Lite
 • Oppo Watch

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Πρόσφατα

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα:

Panagiotis Kefis

H Nintendo στο χθεσινό Direct  έδωσε στα φώτα της δημοσιότητας νέα gameplay πλάνα από το Splatoon 3. Συγκεκριμένα παρουσίασε το Salmon Run …

Panagiotis Kefis

Παράλληλα τρέχει προσφορά με έκπτωση 50%

Panagiotis Kefis

Τι εκπλήξεις μας ετοιμάζει η Nintendo για σήμερα

Panagiotis Kefis

To GTA V κυκλοφορεί στην τρίτη κατά σειρά γενιά

Panagiotis Kefis

H περιδίνηση στην οποία βρίσκεται το Facebook εδώ και περίπου δύο χρόνια συνεχίζεται. Μετά τις διαφόρων ειδών δικαστικές περιπέτειες και σκάνδαλα που ταλανίζουν την …

Panagiotis Kefis

Επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) δημιούργησαν ένα νέο υλικό, που είναι πιο ισχυρό από τον χάλυβα (ατσάλι), αλλά ελαφρύ σαν …

Διαβάστε τα τελευταία μας Reviews:

Panagiotis Kefis

Μία από τις καλύτερες co-op εμπειρίες

Panagiotis Kefis

Μπορεί ο συνδυασμός καλών παιχνιδιών να πετύχει;

Panagiotis Kefis

Η διασκεδαστική σειρά επιστρέφει

Panagiotis Bisarakis

Συναρπαστικά extreme sports με μία δόση cringe

Panagiotis Kefis

To Guardians of the Galaxy είναι η έκπληξη του 2021

Panagiotis Kefis

Αυτό το Zombie Apocalypse ξεκίνησε από ένα μπεργκεράδικο!!