5G: Τι είναι και ποιες συσκευές το υποστηρίζουν στη χώρα μας

Το 5G έφτασε στην Ελλάδα και υπόσχεται ταχύτητες που θα φτάνουν το 1Gbps

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email
Share on linkedin

Χωρίς αμφιβολία το 5G ήταν ένα από τα μεγαλύτερα trends το 2020 και θα μας απασχολήσει περισσότερο το 2021. Τί είναι αυτό όμως που το κάνει τόσο δημοφιλές και γιατί ολόκληρη η βιομηχανία της κινητής τηλεφωνίας ετοιμάζεται πυρετωδώς για την ανάπτυξη δικτύων 5G;

Το δίκτυο 5G είναι η επόμενη γενιά δικτύου κινητής τηλεφωνίας που υπόσχεται υψηλές ταχύτητες και νέες δυνατότητες για τους χρήστες. Το 5G θα είναι η εξέλιξη των σημερινών δικτύων 4G και σχεδιάστηκε για να υποστηρίξει τη μεταφορά ακόμη πιο μεγάλων ποσοτήτων data, αλλά και τη διασύνδεση εκατομμυρίων συσκευών, μέσω του Internet of Things (IoT).

Η νέα γενιά δικτύου εκμεταλλεύεται τις κεραίες τεχνολογίας MIMO (multiple input, multiple output), που έχουν τη δυνατότητα να στέλνουν και να λαμβάνουν πολύ μεγάλο όγκο δεδομένων ταυτόχρονα σε πολύ υψηλές ταχύτητες.Η μέση ταχύτητα του δικτύου 5G κυμαίνεται από 150-200Mbps και η μέγιστη θα φτάνει τα 1Gbps. Αυτό σημαίνει ότι είναι 10 φορές πιο γρήγορο από το δίκτυο 4G. Πρακτικά κάποιος θα μπορεί να «κατεβάσει» μια full HD ταινία μέσα σε περίπου 3 λεπτά. (Αντίστοιχα, σε δίκτυο 4G σε 15 λεπτά). Το 5G προσφέρει σημαντικά καλύτερο χρόνο απόκρισης (low latency) ανάμεσα σε διασυνδεδεμένες συσκευές, <5 milliseconds. Όπως λοιπόν γίνεται αντιληπτό το 5G προσφέρει πρακτικά ακαριαία απόκριση, συγκριτικά με το 4G.

Συγκριτικός πίνακας χρόνου απόκρισης (latency) δικτύων ανά γενιά

Πέρα από τις υψηλές ταχύτητες, το 5G υπόσχεται πιο αποδοτικό και αξιόπιστο δίκτυο. Αυτό σημαίνει ότι θα  απολαμβάνεις υψηλότερες ταχύτητες και αξιοπιστία σήματος ακόμη και σε περιόδους υψηλής κίνησης στο δίκτυο ή περιοχές χαμηλής κάλυψης όπως πολυσύχναστα μέρη (στάδιο, συναυλία κ.α.) 

Αξιοποιεί αποδοτικότερα δυνατότητες VoLTE για κλήσεις φωνής. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορείς να πραγματοποιείς και να δέχεσαι κλήσεις με χρήση των δεδομένων (data) ταυτόχρονα χωρίς διακοπή στην ταχύτητα download. Επίσης διασφαλίζεται υψηλή ποιότητα στις βιντεοκλήσεις χωρίς καθυστερήσεις ή και καθαρότερο video.

Σύγκριση των χαρακτηριστικών του 5G με τις προηγούμενες γενιές κινητής τηλεφωνίας (Πηγή: Siemens)

Το 5G στο Internet of things (IOT)

Το Internet of Things (IoT) θεωρείται το επόμενο μεγάλο βήμα στο χώρο της τεχνολογίας και κατά πολλούς αποτελεί τη λογική εξέλιξή της, καθώς πρόκειται να επηρεάσει όχι μόνο την καθημερινότητα μας  αλλά και την εργασία μας. Το IoT πλέον δεν είναι κάτι μακρινό, αλλά κάτι που βρίσκεται ήδη γύρω μας, στις συνδεδεμένες έξυπνες συσκευές, στα έξυπνα σπίτια, αυτοκίνητα και στις έξυπνες πόλεις.

Η επέκταση τoυ 5G δικτύου στο IοΤ θα προσφέρει νέες δυνατότητες σε σημαντικούς κλάδους όπως η εκπαίδευση, η ιατρική, η βιομηχανία, η γεωργία, η ενέργεια και άλλες κοινωφελείς υπηρεσίες.

Λίστα συμβατών συσκευών 5G για την Ελλάδα

Τα παρακάτω 5G smartphones/tablets έχουν λάβει πιστοποίηση στην Ελλάδα για να λειτουργούν στο δίκτυο 5G των COSMOTE, Vodafone ή και WIND.

 • iPhone 12 mini (COSMOTE, Vodafone, WIND)
 • iPhone 12 (COSMOTE, Vodafone, WIND)
 • iPhone 12 Pro (COSMOTE, Vodafone, WIND)
 • iPhone 12 Pro Max (COSMOTE, Vodafone, WIND)
 • Samsung Galaxy S20 Ultra (COSMOTE, WIND)
 • Samsung Galaxy Note 20 Ultra (Vodafone)
 • Samsung Galaxy S20 FE 5G (Vodafone)
 • Samsung Galaxy A42 5G (Vodafone)
 • Xiaomi Mi 10T Pro (COSMOTE, Vodafone, WIND)
 • Xiaomi Mi 10T (COSMOTE, Vodafone, WIND)
 • Xiaomi Mi 10T Lite (COSMOTE, Vodafone, WIND)
 • Xiaomi Mi 10 Pro (COSMOTE, Vodafone, WIND)
 • Xiaomi Mi 10 (COSMOTE, Vodafone, WIND)
 • Huawei P40 Pro (Vodafone, WIND)
 • Huawei P40 (WIND)
 • Samsung Galaxy Tab S7+ (Vodafone)


2 σχόλια στο “5G: Τι είναι και ποιες συσκευές το υποστηρίζουν στη χώρα μας”

 1. “Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα μπορεί κάποιος να «κατεβάσει» μια full HD ταινία μέσα σε περίπου 3 λεπτά. (Αντίστοιχα, σε δίκτυο 4G σε 15 λεπτά). Αυτό σημαίνει ότι είναι x10 φορές πιο γρήγορο από το δίκτυο 4G.”
  Μηπως κανετε κάποιο λαθος στον υπολογισμο;

 2. Αγαπητέ Τάσο καλή χρονιά! Οι παραπάνω τιμές είναι εκτιμήσεις. Ναι το 5G σε ιδανικές συνθήκες είναι 10 φορές πιο γρήγορο, αλλά το κατέβασμα είναι ο μέσος όρος και εξαρτάται και από άλλους παράγοντες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Πρόσφατα

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα:

Panagiotis Kefis

H Nintendo στο χθεσινό Direct  έδωσε στα φώτα της δημοσιότητας νέα gameplay πλάνα από το Splatoon 3. Συγκεκριμένα παρουσίασε το Salmon Run …

Panagiotis Kefis

Παράλληλα τρέχει προσφορά με έκπτωση 50%

Panagiotis Kefis

Τι εκπλήξεις μας ετοιμάζει η Nintendo για σήμερα

Panagiotis Kefis

To GTA V κυκλοφορεί στην τρίτη κατά σειρά γενιά

Panagiotis Kefis

H περιδίνηση στην οποία βρίσκεται το Facebook εδώ και περίπου δύο χρόνια συνεχίζεται. Μετά τις διαφόρων ειδών δικαστικές περιπέτειες και σκάνδαλα που ταλανίζουν την …

Panagiotis Kefis

Επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) δημιούργησαν ένα νέο υλικό, που είναι πιο ισχυρό από τον χάλυβα (ατσάλι), αλλά ελαφρύ σαν …

Διαβάστε τα τελευταία μας Reviews:

Panagiotis Kefis

Μία από τις καλύτερες co-op εμπειρίες

Panagiotis Kefis

Μπορεί ο συνδυασμός καλών παιχνιδιών να πετύχει;

Panagiotis Kefis

Η διασκεδαστική σειρά επιστρέφει

Panagiotis Bisarakis

Συναρπαστικά extreme sports με μία δόση cringe

Panagiotis Kefis

To Guardians of the Galaxy είναι η έκπληξη του 2021

Panagiotis Kefis

Αυτό το Zombie Apocalypse ξεκίνησε από ένα μπεργκεράδικο!!