Τζεφ Μπέζος: Αφήνει το «τιμόνι» της Amazon

Ο Τζεφ Μπέζος αποχωρεί από CEO, την στιγμή που η Amazon σημείωσε ιστορικό ρεκόρ πωλήσεων

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit
Share on email
Share on linkedin

Μετά από 25 χρόνια ως CEO της Amazon, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη δήλωσε ότι παραιτείται από εκτελεστικός διευθυντής (CEO). Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian ο Τζεφ Μπέζος θα παραμείνει ως εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας, ωστόσο θα μεταβιβάσει τα ηνία στον Andy Jassy, τον διευθυντή της Amazon Web Services. Ο Τζεφ Μπέζος έκανε την ανακοίνωση παράλληλα την ανακοίνωση των κερδών του τέταρτου τριμήνου του 2020, που σημείωσαν το ρεκόρ πωλήσεων 125δις δολαρίων, με τα καθαρά κέρδη να φθάνουν τα 7,2 δισ. δολάρια.

Στην επιστολή παραίτησής του από CEO της Amazon, ο Τζεφ Μπέζος ξεκινά λέγοντας: «Αγαπητοί Amazonians: Είμαι ενθουσιασμένος που ανακοινώνω ότι το τρίτο τρίμηνο του έτους θα αναλάβω εκτελεστικός πρόεδρος της Amazon, με τον Andy Jassy να αναλαμβάνει CEO. Από τη θέση του εκτελεστικού προέδρου σκοπεύω να αφιερώσω την ενέργεια και την προσοχή μου σε νέα προϊόντα και καινοτόμες πρωτοβουλίες».

Οι αναλυτές αναφέρουν ότι η απόφαση του Τζεφ Μπέζος συνδέεται με την επιθυμία του να ασχοληθεί με άλλους τομείς και επιχειρήσεις, ενώ σκοπεύει να ξοδέψει περισσότερο χρόνο στη φιλανθρωπία – συμπεριλαμβανομένου του Bezos Earth Fund και του Day 1 Fund – καθώς και τις δύο άλλες σημαντικές προσπάθειές του: το Washington Post (το οποίο αγόρασε το 2013) και την εταιρεία πυραύλων του, Blue Origin.

«Το να είσαι Διευθύνων Σύμβουλος της Amazon είναι μια βαθιά ευθύνη και είναι χρονοβόρο. Όταν κάποιος αναλαμβάνει έναν τέτοιο ρόλο, είναι δύσκολο να δώσει προσοχή σε οτιδήποτε άλλο».

Έγραψε ο Τζεφ Μπέζος

«Αυτό το ταξίδι ξεκίνησε πριν από 27 χρόνια. Η Amazon ήταν μόνο μια ιδέα που δεν είχε καν όνομα. Το πιο συχνό ερώτημα που έθετε εκείνον τον καιρό ήταν: “Τι είναι το Ίντερνετ”. Ήταν ευλογία ότι δεν χρειάστηκε να το εξηγώ για αρκετό καιρό. Σήμερα, απασχολούμε 1,3 εκατομμύρια ταλαντούχους και αφοσιωμένους εργαζόμενους, εξυπηρετώντας εκατοντάδες εκατομμύρια πελάτες και επιχειρήσεις. Η Amazon έχει ευρέως αναγνωριστεί ως μια από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες του κόσμου.»

«Πώς έγινε αυτό; Η εφεύρεση είναι η ρίζα της επιτυχίας μας. Κάναμε απίθανα πράγματα μαζί, τα οποία στη συνέχεια φαίνονταν “φυσιολογικά”. Δημιουργήσαμε τα customer reviews, το 1-Click, το fast shipping, το Just Walk Out shopping, το Climate Pledge, το Kindle, το Alexa και πολλά άλλα. Μια καταπληκτική εφεύρεση, λίγα χρόνια μετά δείχνει φυσιολογική. Οι άνθρωποι χασμουριούνται. Και αυτό το χασμουρητό είναι το καλύτερο κομπλιμέντο για τον εφευρέτη» συνέχισε στην επιστολή παραίτησής του ο Jeff Bezos.

>Ο Samuel Jackson είναι η νέα φωνή της Alexa

Καθώς η Amazon γινόταν μεγάλη, αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε το μέγεθός και τη βαρύτητά μας για να ασχοληθούμε με σημαντικά κοινωνικά θέματα. Δύο παραδείγματα με μεγάλο αντίκτυπο ήταν ο κατώτατος μισθός των 15 δολαρίων και η δέσμευση για το κλίμα. Και στις δύο περιπτώσεις δείξαμε ηγετικές ικανότητες και στη συνέχεια ζητήσαμε από άλλους να συμπορευτούν. Και στις δύο περιπτώσεις, δούλεψε. Αλλες μεγάλες εταιρείες ακολουθούν τα βήματά μας. Ελπίζω να είστε περήφανοι για αυτό. Βρίσκω τη δουλειά μου γεμάτη νόημα και ευχαρίστηση. Συνεργάζομαι με τους πιο έξυπνους, πιο ταλαντούχους, πιο έξυπνους ανθρώπους. Οταν οι καιροί ήταν καλοί, ήσασταν ταπεινοί. Όταν οι καιροί ήταν δύσκολοι, ήσασταν δυνατοί και υποστηρικτικοί και κάναμε ο ένας τον άλλον να γελάει. Είναι χαρά να δουλεύω με αυτήν την ομάδα.

» Ο ενθουσιασμός μου για αυτήν τη μετάβαση, είναι όση και η χαρά μου να βρίσκομαι σε αυτήν τη θέση. Εκατομμύρια πελάτες εξαρτώνται από εμάς για τις υπηρεσίες μας και περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι εξαρτώνται από εμάς για τα προς το ζην. Το να είσαι CEO της Amazon είναι μια μεγάλη και χρονοβόρα ευθύνη».

Τζεφ Μπέζος – Ποιος είναι ο επιχειρηματίας που ίδρυσε την Amazon

Ο Τζέφρυ Μπέζος (Jeffrey Preston Jorgensen, 12 Ιανουαρίου 1964), γνωστός ως Τζεφ Μπέζος (Jeff Bezos) είναι Αμερικανός επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον χώρο της τεχνολογίας και του ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου, με πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών μέσω διαδικτύου.

Γεννήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 1964 στην πόλη Αλμπουκέρκι, στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ, από την Ζακλίν και τον Τεντ Γιόργκεσεν. Το επώνυμο «Μπέζος» το πήρε από τον δεύτερο σύζυγο της μητέρας του, τον Κουβανό Μιγκέλ Μπέζος. Οι πρόγονοί του, από τη μεριά της μητέρας του, ήταν άποικοι που κατοικούσαν στο Τέξας και σιγά-σιγά απέκτησαν ένα αγρόκτημα 25.000 στρεμμάτων. Από τον Μάρτιο του 2015, ο Μπέζος είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατόχους γης στο Τέξας των ΗΠΑ.

Πηγή: Athens Voice/ The Guardian

Διαβάστε ακόμα: Στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο οι Apple, Facebook, Amazon και Alphabet

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα:

Panagiotis Kefis

Αναλυτικά όλες οι εκδόσεις εντός του άρθρου

Panagiotis Kefis

Με πέντε day one κυκλοφορίες συνεχίζει το καλό σερί το Game Pass

Panagiotis Kefis

Bόμβα μεγατόνων!! Tα παιχνίδια των εταιρειών θα ενσωματωθούν στην συνδρομητική υπηρεσία Xbox Game Pass

Panagiotis Kefis

Ανακοινώθηκε ειδικό event στις 10 Απριλίου

Panagiotis Kefis

Τα προβλήματα στην ανάπτυξη μπορεί να του στοιχήσουν την κυκλοφορία ακόμα και μέσα στο έτος

Panagiotis Kefis

Η έρευνα της Samsung Electronics για τη δημιουργία τσιπ τεχνητής νοημοσύνης επόμενης γενιάς με τεχνολογία MRAM δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature»

Διαβάστε τα τελευταία μας Reviews:

Panagiotis Kefis

Μπορεί ο συνδυασμός καλών παιχνιδιών να πετύχει;

Panagiotis Kefis

Η διασκεδαστική σειρά επιστρέφει

Panagiotis Bisarakis

Συναρπαστικά extreme sports με μία δόση cringe

Panagiotis Kefis

To Guardians of the Galaxy είναι η έκπληξη του 2021

Panagiotis Kefis

Αυτό το Zombie Apocalypse ξεκίνησε από ένα μπεργκεράδικο!!

Panagiotis Kefis

Το έκτο κεφάλαιο της σειράς Far Cry επιστρέφει πιο ώριμο και πιο δυνατό στα σημεία